Naast de ‘gewone’ yogalessen geef ik aangepaste lessen aan gehandicapten, ouderen en mensen met pijn en andere chronische aandoeningen. Sinds 1980 geef ik les en ben ik lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Ik was twaalf jaar gastdocent voor de Engelse Yoga for Health Foundation en een aantal keren voor de Europese Yoga Unie in Zinal, Zwitserland; ik gaf les aan reumapatiënten in het Jan van Breemen Instituut en aan blinden en slechtzienden voor de Stichting Blinden-Penning.

home - veelgestelde vragen - links - colofon

praktische informatie: plaats, tijden, kosten en aard van de yogalessen
yoga voor ouderen en gehandicapten: aangepaste yogalessen
bijscholingen: voor yogaleraren en andere geïnteresseerden
syllabussen: studiemateriaal bij de bijscholingen
svadhyaya - de eeuwige student: artikelen over yoga
yogavideo's: instructievideo's over belangrijke yoga-oefeningen
mijn achtergrond: wie mij hebben opgeleid en geïnspireerd
contactgegevens

Rik Verbeek
Amstelveenseweg 671
1081 JD Amsterdam

020 - 644 9214
rik.verbeek@wxs.nl

video: toelichting bij de video 'de zonnegroet – surya namaskar'

De zonnegroet wordt vaak gepresenteerd als een soort viering van de zonsopgang, een ochtendritueel, dat je doet met het gezicht naar het oosten. Dat heeft iets moois en sympathieks. Maar vaak wordt de zonnegroet te slordig en te snel gedaan: je krijgt al pijn in je rug als je er naar kíjkt. Mensen doen al voor hun ontbijt tien keer de zonnegroet en zijn verbaasd dat hun rugpijn niet overgaat. Met hun haast en wilskracht duwen ze door de stijfheid van spieren en gewrichten heen en worden ze inderdaad leniger – zolang het duurt.

Ik denk dat het voor de meesten van ons beter is om de zonnegroet later op de dag te doen, na wat voorbereidende oefeningen. Vooral als je nog niet vertrouwd bent met de bewegingen, doe je ze langzaam. Pas als je de zonnegroet langzaam en precies kunt doen, kun je eventueel de snelheid opvoeren. Ongeacht je snelheid: mijd routine en doe niets wat je te lastig of te zwaar vindt.

Bekijk de video eerst eens zonder mee te doen, ook als je de zonnegroet al kent, want de kans is groot dat je sommige onderdelen anders hebt geleerd. Bovendien geef ik je van een aantal bewegingen meerdere varianten. Leer eerst elk van de houdingen en bewegingen als op zichzelf staande oefeningen. Begin met wat je het makkelijkst vindt en ga geleidelijk naar de moeilijker oefeningen. Wat je te moeilijk vindt sla je voorlopig over, of je smokkelt jezelf er doorheen. Gebruik zonodig de pauzeknop om nog eens goed te zien wat de bedoeling is.

Negeer in het begin de ademinstructies. In de eerste paar rondes zeg ik weinig over het ademen. Dan geef ik een serie waar de bewegingen verdeeld zijn over twaalf ademhalingen. Dat kan alleen als je het tempo laag houdt, bijvoorbeeld door middel van ujjayi (zie mijn syllabus ademen). Als je het tempo wilt verhogen, laat je naar bevind van zaken een aantal van die ademhalingen achterwege. Of, wat uiteindelijk misschien het beste is: laat het ademen helemaal vrij. Als je de zonnegroet ook doet als conditietraining, voer dan het tempo zover op dat je net niet buiten adem raakt. Bij een hoog tempo moet je waarschijnlijk een aantal details inleveren, maar daarvoor krijg je meer flow terug.

Er zijn vele redenen te noemen om de zonnegroet niét te doen, zoals rugpijn, hoge bloeddruk, last van je polsen of schouders, en nog veel meer. Maar het zou kunnen dat je, door geduldig en voorzichtig oefenen van de zonnegroet, juist verbetert in die aspecten. Doe niets wat te moeilijk is: dat is de belangrijkste regel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten