Naast de ‘gewone’ yogalessen geef ik aangepaste lessen aan gehandicapten, ouderen en mensen met pijn en andere chronische aandoeningen. Sinds 1980 geef ik les en ben ik lid van de Vereniging Yogadocenten Nederland. Ik was twaalf jaar gastdocent voor de Engelse Yoga for Health Foundation en een aantal keren voor de Europese Yoga Unie in Zinal, Zwitserland; ik gaf les aan reumapatiënten in het Jan van Breemen Instituut en aan blinden en slechtzienden voor de Stichting Blinden-Penning.

home - veelgestelde vragen - links - colofon

praktische informatie: plaats, tijden, kosten en aard van de yogalessen
yoga voor ouderen en gehandicapten: aangepaste yogalessen
bijscholingen: voor yogaleraren en andere geïnteresseerden
syllabussen: studiemateriaal bij de bijscholingen
svadhyaya - de eeuwige student: artikelen over yoga
yogavideo's: instructievideo's over belangrijke yoga-oefeningen
mijn achtergrond: wie mij hebben opgeleid en geïnspireerd
contactgegevens

Rik Verbeek
Amstelveenseweg 671
1081 JD Amsterdam

020 - 644 9214
rik.verbeek@wxs.nl

syllabus: fundamentele asana’s 2: staande en zittende torsies; de ardha matsyendrasana

Torsie betekent draaiing of wringing. In de yogacontext is dat het draaien van de wervelkolom om de lengteas. Dan is er dus ook een wringing in het bekken, de buik en de borstkas. Ons leven zou heel anders zijn als we dat niet konden: het kunnen draaien maakt een belangrijk deel uit van onze gewone bewegingsvrijheid. Alle asymmetrische houdingen en bewegingen, bv het lopen, hebben een torsie-aspect in zich.

Wanneer je torsies oefent word je niet alleen leniger, maar ook evenwichtiger, fysiek en mentaal. Je oefent allerlei aspecten van jezelf die van belang zijn in het dagelijks leven: je aandacht en concentratie, het ademen, je gewoontehoudingen.

Staande verticale torsies vind je nauwelijks in de literatuur, waarschijnlijk omdat ze zo eenvoudig lijken. Dat is een gemis, want juist door hun overzichtelijkheid zijn ze leerzaam en kom je er makkelijk toe ze te doen. Ik bespreek er hier drie, omdat die elk op zichzelf belangrijk zijn en omdat ze een goede aanloop kunnen zijn naar de zittende torsies.

Deze syllabus gaat vooral over zittende torsies, een centraal hoofdstuk in het yogarepertoire. Ook wie niet kan lopen, stijf is of zwak, is meestal in staat een aantal van de hier beschreven torsies te doen. De vernuftigste daarvan is de ardha matsyendrasana, een van de mooiste fundamentele asana’s, waar je je hele leven op kunt studeren. Ben je gewend aan je ‘eigen’ manier om deze asana te doen, dan zou je die kunnen heroverwegen en verfijnen aan de hand van de details die ik je noem.

Pdf document: syllabus: fundamentele asana’s 2: staande en zittende torsies; de ardha matsyendrasana

Geen opmerkingen:

Een reactie posten